Kundreferens Förskola

Farstaborgs förskola i Gustavsberg

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Farstaborgs förskola i Gustavsberg</span>

Värmdö är i stark expansion med många nya barnfamiljer och den här förskolan fyller ett stort behov.

Man kunde inte ha valt en bättre dag för invigning av Farstaborgs förskola. Högsommarvärme i slutet av augusti. Gården är fylld med barn och vårdnadshavare. Barnen springer omkring, leker tittut i de små tälten, hoppar runt eller ligger platt på marken. Vuxna vandrar runt, pratar och dricker kaffe. Skolan omges av mycket grönska och stora ekar inramar området. Det är trafikfritt och känns väldigt tryggt. En stor konstgräsplan används av förskolan på dagarna och kvällstid och helger fungerar den som bollplan. På baksidan av förskolan ligger en ridskola och då och då dyker det upp hästar utanför fönstren. Rena idyllen!

 

farstaborg_gustavsberg_jessicaDet röda bandet är spänt vid ingången och efter tal av rektor Jessica Skrak-Granqvist klipps bandet och skolan förklaras officiellt invigd. Farstaborgs förskola drivs i regi av Värmdö kommun och har 5 avdelningar med plats för 85-100 barn i åldrar 1-5 år. Avdelningarna heter Blå blom, Turtor, Bubbel, Aster och Fem myror och är döpta efter porslinskollektioner tillverkade av välkända Gustavsbergs porslinsfabrik.

Vad är bakgrunden till förskolan, Jessica?

”Värmdö är en kommun i stark expansion med många nya barnfamiljer och den här förskolan fyller ett stort behov. Vi har inte flyttat från någon annan byggnad utan detta är en utvidgning av antalet förskolor i kommunen”.

Lokalerna ser väldigt inbodda ut, hur länge har ni varit här?

”Modulbyggnaden stod klara innan sommaren och vi öppnade tidigare i liten skala så det är förklaringen. Förskolan är utrustad med ett riktigt tillagningskök och vi har förmånen att ha en egen kock som lagar mat till alla från grunden”.

farstaborg_gustavsberg_barn

Hur har det fungerat med kontakterna med alla som varit inblandade i byggnationen?

”Det har varit ett väldigt bra samarbete med såväl kommunen, Adapteos personal och de olika underleverantörerna. Jag upplever att de varit lyhörda och har bra förståelse för behoven”.

Efter invigningen går vi runt tillsammans med rektor Jessica samt kommunens skolchef för förskolan. Det är ljust och väldigt inspirerande. ”Vi har tänkt mycket på att skapa bra rum för lek och lärande med ”rum i rummet” på flera ställen”.

Personalen såg nöjda ut med sin förskola, en bra start på livsresan för kommunens alla minsta invånare.

”Personalen har fått riktigt fina utrymmen och över huvud taget känns allt mycket välgenomtänkt. Man känner inte att det är en byggnad för temporärt bruk. För en expansiv kommun som vår var det här en bra lösning och upptagningsområdet är stort, inte bara från centrala Gustavsberg utan även från ytterområden i Värmdö kommun”.

- Skolchef, Ingmarie Lagne