Planera för framtiden

Innovativt byggande leder vägen

Norrbotten står inför en enorm tillväxtpotential med de nya gröna industrierna som etablerar sig i norra Sverige. Men för att klara av den ökande efterfrågan på bostäder och social service krävs nytänkande.

Genom att integrera tillfälliga modulära byggnader i stadsplaneringen kan takten i byggandet ökas markant, utan att kompromissa med attraktiviteten eller hållbarheten i livsmiljön.

 

Luleå3
Ola portrait_LowresolutionWEB

Ola Skogö, vd på Adapteo Sverige

"Nytänk i stadsplaneringen kan lösa Norrbottens växtvärk"

Norrbottens kommuner står inför en växande utmaning med att möta det ökade behovet av bostäder och social service, särskilt med tanke på den tillströmning av arbetskraft som krävs för de nya gröna industrierna. Utbyggnaden går dock för långsamt, och traditionella byggprocesser hänger inte med i den takt som krävs. Här erbjuder modulära byggnader en snabb och flexibel lösning som kan integreras i stadsplaneringen för att både tillgodose behovet av bostäder och skapa attraktiva livsmiljöer.

Västerås 1 (1) (1)

Nyckeln till Norrbottens tillväxt

Flexibla modulära lösningar

Det finns inga hinder för att börja använda modulära byggnader redan idag. Det som krävs är en tydlig vilja och samarbete mellan kommuner och privata aktörer för att dela innovation och investeringar. 

Modulära byggnader erbjuder flera fördelar för kommuner som står inför ett ökat behov av snabb expansion. Till skillnad från traditionella byggprocesser, som ofta tar flera år att genomföra, kan moduler snabbt sättas på plats och anpassas efter behov. De är flexibla och kan enkelt flyttas eller anpassas i takt med att stadsområden växer och förändras. Dessutom bidrar moduler till hållbar stadsutveckling genom att effektivt använda resurser och minimera byggtid, utan att kompromissa med estetiken i stadsmiljön.

Tillsammans kan vi forma en hållbar framtid för Norrbotten.

Den flexibla staden  7mxg8t-scaled

Planera för framtiden med modulära byggnader – från akuta behov till långsiktig hållbarhet

I rapporten ”Den flexibla staden” från Adapteo och BSK Arkitekter, presenteras en vision om hur flexibla modulbaserade byggnader kan integreras i detaljplanen för att skapa en attraktiv närmiljö, parallellt med att nya stadskvarter växer fram och behoven förändras.

Stavsborgsskolan__DSF8748_WEB

Din modulleverantör

Om Adapteo

Adapteo är ledande inom flexibla byggnadslösningar som ger samhällen möjlighet att växa hållbart och effektivt. Vi designar, hyr ut och bygger modulbaserade lokaler som kan anpassas och omstruktureras efter behov – från skolor och förskolor till bostäder och kontor. 

Vår vision är att bidra till en framtid där stadsutveckling sker i harmoni med både ekonomiska och miljömässiga mål. Genom att integrera modulära byggnader i planeringen från början kan vi skapa attraktiva, funktionella och framtidssäkrade stadsmiljöer.

Läs mer om oss som samarbetspartners och hur vi kan hjälpa din kommun att växa på ett hållbart sätt.

FAQ

Vanliga frågor

Vi hoppas att detta hjälper dig besvara dina funderingar. Tveka inte att kontakta oss om du har fler frågor!

info.se@adapteo.com

Hur lång tid tar det att implementera modulära byggnader i en stadsmiljö?

Modulära byggnader kan implementeras betydligt snabbare än traditionella byggprojekt. Beroende på projektets storlek och komplexitet kan det ta allt från några veckor till några månader att få byggnaderna på plats och redo att användas. 

Är modulära byggnader hållbara på lång sikt?

Ja, modulära byggnader är utformade med hållbarhet i åtanke. De är flexibla och kan anpassas efter förändrade behov, vilket gör att de kan återanvändas eller omstruktureras vid behov. Byggprocessen innebär också mindre materialspill och effektivare resursanvändning. Dessutom kan modulerna tillverkas med miljövänliga material och energieffektiva lösningar för att minimera miljöpåverkan under hela byggnadens livslängd.

Kan modulära byggnader anpassas för olika typer av verksamheter?

Absolut. Modulära byggnader är extremt flexibla och kan anpassas för olika ändamål, inklusive skolor, kontor, vårdcentraler, bostäder och social service. Modulerna kan skräddarsys efter specifika krav och önskemål, med allt från anpassade planlösningar till olika designval för att passa in i den omgivande miljön. När behoven förändras kan modulerna enkelt uppdateras, flyttas eller utökas.

När det är dags att avetablera modulen tar vi även hand om det och återställer den för att ge den ett nytt liv på en annan plats.

Hur påverkar modulära byggnader stadsplaneringen?

När modulära byggnader integreras i stadsplaneringen redan från start, skapar det större flexibilitet och möjligheter att snabbt tillgodose behoven hos en växande befolkning. Moduler kan tillfälligt fylla behov av exempelvis bostäder eller social service medan permanenta byggnader utvecklas. Detta möjliggör att städer kan växa på ett kontrollerat och hållbart sätt utan att skapa flaskhalsar i utvecklingen.

Är modulära byggnader kostnadseffektiva?

Ja, modulära byggnader är ofta mer kostnadseffektiva än traditionella byggnader, både vad gäller tid och pengar. Den kortare byggtiden leder till lägre arbetskostnader, och eftersom byggnaderna tillverkas och renoveras i kontrollerade fabriksmiljöer kan materialanvändningen optimeras och spill minimeras. Det innebär att den totala kostnaden för projektet kan bli lägre samtidigt som byggkvaliteten förblir hög.

Kundreferenser

Läs om hur vi har lyckats skapa attraktiva och flexibla lösningar för andra