Vad krävs för att fler ska återbruka produkter och material de inte längre har användning för?
– Det största hindret idag är att det för många upplevs som mer krångligt och resurskrävande att återbruka än att slänga eller bara låta det stå. För mindre näringsidkare blir det lätt att saker hamnar i magasinet och samlar damm. Större företag tenderar i stället att vara snabba på att slänga för att minimera onödiga kostnader kopplade till hantering och lagring, inte minst när det handlar om stora partier. Vår utgångspunkt är därför att det ska vara enkelt, tryggt och ekonomiskt försvarbart att återbruka.
Vad krävs för att fler ska vända sig till auktionssidor som Klaravik, som erbjuder produkter för återbruk, när det uppstår nya behov av verktyg, material eller maskiner – i stället för att köpa nytt?
– Även det handlar om att göra processen enkel, trygg och ekonomiskt fördelaktig. Men för att återbruk ska bli det givna alternativet både vad gäller att göra sig av med och införskaffa produkter behövs också ett förändrat tankesätt. Instinkten att slänga och köpa nytt behöver ersättas med ett cirkulärt förhållningssätt. Jag tror att fler aktörer, inte minst inom byggindustrin, oftare skulle kunna ställa sig frågorna: “har någon annan användning av det här?” och “vill någon annan bli av med det jag behöver?”.
Karin Malmberg fortsätter:
– Nyckeln är att inse att värdekedjan sträcker sig längre än inom den egna organisationen. De senaste årens ökade medvetenhet om miljö och hållbarhetsfrågor har gjort att allt fler börjar tänka mer cirkulärt. Det är också fler som inser de ekonomiska fördelarna med återbruk. Men vi har fortfarande en lång väg att gå, många behöver göra stora omställningar. Jag tror att vi framöver kommer att se hur fler, såväl små som stora bolag och privatpersoner, börjar köpa mer återbrukat och på så sätt ytterligare begränsar utvinningen av nya resurser.