Kundreferens

Vilundaparken - skräddarsydda omklädningsrum

Adapteo modulbyggnader - flexibel lösning för omklädningsrum

 

Skräddarsydda omklädningsrum möter utrymmesbehoven i kommunen

Vilundaparken, som är Upplands Väsbys största idrottsanläggning, har anpassat sig till en utveckling där flera idrottslag delar broderligt på de gemensamma anläggningsytorna. Detta har medfört ett ökat behov av omklädningsutrymmen i anslutning till idrottsanläggningarna.

 

Josef Rosengren, Projektbeställare på Samhällsbyggnadskontoret i Upplands Väsby, beskriver projektets bakgrund:

"I Vilundaparken, som är ett idrottsnav i Upplands Väsby, bedrivs framför allt friidrott, kampsport, fotboll, ishockey, konståkning och simning. Vi har sett ett ökat behov av fler omklädningsrum under de senaste tio åren, vilket delvis beror på att fler idrotter delar på samma yta.”

Vilundaparken4,2024_LowresolutionWEB

För att tillgodose Vilundaparkens behov bestämde sig kommunen för att upphandla en modulär lösning och valet av leverantör föll på Adapteo. Samarbetet startade med gemensamma diskussioner om behov och möjligheter som skulle svara till kommunens krav.

Josef berättar: "Vår vision var att skapa en miljö där funktionalitet och säkerhet gick hand i hand. En sak var att vi inte ville ha så kallade ’mobbinghörn’, vilket är vad vi kallar de ytor där man inte har någon insyn runt byggnaderna.”

Ytterligare krav var att omklädningsrummen skulle vara särskilt utformade för att tillmötesgå behoven för ishockeylagen som vistas i ishallarna.

Bland annat gäller det fri höjd från golv till sittbänk, promenadstråk med skridskor och antal krokar i omklädningsrummet. Vi hade även krav på att korridorerna skulle vara tillräckligt breda för att två hockeyspelare med trunkar skulle kunna mötas. Man räknar ju på hur många spelare det är i ett hockeylag och hur mycket yta de behöver. Och på det sättet har man ju optimerat det här på ett ekonomiskt smart sätt skulle jag tycka,” utvecklar Josef.

Från första kontakt till färdigställda byggnader tog arbetsprocessen cirka tre månader och samarbetet mellan Adapteo och Upplands Väsbys kommun har varit effektivt.

Josef berättar: "Det var en ganska tajt tidsplan, där både Adapteos projektledare och deras etableringsteam jobbade riktigt bra. Vi hade en inhyrd konsult från vår sida som också var på plats rätt ofta och det tror jag var ett vinnande koncept. De övriga utmaningarna som vi trodde skulle uppstå, med den tekniska försörjningen och markarbetet, gick fruktansvärt bra.”

"Hyresavtalet är skrivet på fem år, med möjlighet till förlängning,” avslutar Josef.