Delaktighet och samarbete: Ledord för projekt Vikbolandsskolan
På Vikbolandsskolan spirade engagemanget när golvet i den cirka 4 000 kvm stora huvudbyggnaden skulle läggas om. Renoveringen förväntas ta mellan 1,5 till 2,5 år och fram till dess evakueras skolans elever till flexibla byggnader från Adapteo.
”Många tänker fortfarande att det är baracker, instängda och mörka men det här är verkligen helt tvärtom. Vi har fått totalrenoverade lokaler som är ljusa och välkomnande med hög standard. Adapteo har varit supernoga med att allt ska vara tipptopp och att vi i verksamheten ska få det vi efterfrågat”
– Emelie Lagerwall, biträdande rektor på Vikbolandsskolan.
En mögelliknande doft spreds genom Vikbolandsskolan, ändå var skolan mögelfri. Boven var i själva verket golvet, där doften framkallats från byggnadskonstruktionen. Beslutet togs från Samhällsbyggnadskontoret att åtgärda problemkonstruktionen i huvudbyggnaden; ett omfattande arbete som innebar att skolans elever behövde evakueras.
En flexibel byggnad blev lösningen för Vikbolandsskolan och Emelie Lagerwall, biträdande rektor på skolan, blev ansvarig för projektet. En uppgift hon tog sig an med stort engagemang.
”Det har blivit som mitt hjärtebarn. Jag har sett allting växa fram och hela tiden haft skolans elever och personal i åtanke. Det har funnits olika fysiska förutsättningar som vi fått ta extra hänsyn till redan i ritningsstadiet men det har verkligen blivit jättebra och det är tack vara att vi haft ett så nära samarbete hela vägen”, säger Emelie.
Från skolans håll har stor energi lagts på att den flexibla skolan från Adapteo skall tillmötesgå elevernas behov. Emelie berättar:
”Eftersom jag är specialpedagog i grunden har jag haft med mig ett visst tänk kring eleverna och vad som funkar i deras närmiljöer. Det är inte bara att flytta över en sal till en annan, utan det finns många aspekter att ha hänsyn till.”
För att uppfylla platsbehovet uppförs skolbyggnaden i två våningar med totalt 102 moduler. Här kommer eleverna i årskurs 5–9 att vistas under golvrenoveringen och mycket tid har ägnats åt att maximera respektive undervisningssal men också att få till specialsalar för exempelvis NO, bild, hemkunskap och skolans kafeterior. Under processen har det dykt upp både problem och saker som man såg behövde ändras, vilka Emelie upplever att Adapteo alltid lyssnat till och försökt att tillgodose.
”Det är så otroligt mycket logistik och ett enormt detaljarbete där många olika funktioner är beroende av varandras yrkesutövande. Jag har lärt mig så mycket och det har varit superroligt”
Ett roligt och nära samarbete, lösningsförmåga och ett stort engagemang från båda sidor kan sägas sammanfatta projektet. Dessutom blev det en smygtitt in i verkstaden, där varje modul förbereddes för ändamålet efter den planritning som gjorts. Efter det att byggnaderna anlänt, monterats och invändigt färdigställts, sker den sista handpåläggningen innan det är dags för eleverna att flytta in till höstterminen.
Vill du veta mer om våra anpassningsbara skolor?
Vill du prata med en säljare eller få veta mer hur vi tillsammans kan bygga flexibelt? Vi vill samarbeta med dig för att hitta rätt lösning för era specifika önskemål.
info.se@adapteo.com