Kundreferens Skola

Fuktskadad 70-talsskola rivs: Tångvallaskolan får en flexibel byggnad

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Fuktskadad 70-talsskola rivs: Tångvallaskolan får en flexibel byggnad</span>

Tångvallaskolan i Vellinge kommun

Tångvallaskolan i Vellinge kommun är en av de 70-talsskolor som drabbats av fuktskador och nu pågår arbetet med att bygga en helt ny skola. Fram tills att den nya skolan är klar vistas drygt 450 elever i flexibla byggnader från Adapteo.

”Det är ingen liten skola. Vi har ungefär 450 elever här med tillagningskök, matsal och fritidsverksamhet. Vi har även byggt en idrottssal vid sidan om. Det är en fullt fungerande skola”
– Robert Seremet, Projektledare på Vellinge Kommun.

Tångvallaskolan2

 

Tångvallaskolan i Vellinge kommun är en av de 70-talsskolor som drabbats av fuktskador och nu pågår arbetet med att bygga en helt ny skola. Fram tills att den nya skolan är klar vistas drygt 450 elever i flexibla byggnader från Adapteo.

Tångvallaskolan, en F-9 skola i Vellinge kommun, invigdes år 1979. Som många andra skolor som uppfördes under 70-talet har skolan nu drabbats av fuktskador och mögelproblem.

”Dåvarande byggtekniker ansågs vara jättebra då men det har nu visat sig att de inte var så bra trots allt. Det är rätt många kommuner i omgivningen som haft problem med just 70-talsbyggnaderna på grund av felutformning”, säger Robert Seremet, Projektledare på Vellinge kommun.

Problemen med 70-talsbyggnaderna återkommer över hela landet och under 80-talet myntades begreppet ”sjuka hus” för att benämna byggnadsrelaterade hälsoproblem. Sedan dess har arbetet pågått med att rusta upp eller riva dessa byggnader för att åtgärda fuktproblemen.

Tångvallaskolan är inget undantag och under flera år har kommunen försökt att rusta upp skolan. Under 2021 beslutade Vellinges fastighetsutskott att byggnaden skulle rivas. Arbetet med att bygga den nya Tångvallaskolan pågår och beräknas vara färdigt under 2026. Den kommer då att innefatta återbrukat material från den gamla skolan.

”Det som är tanken är att använda det vi kan till den nya skolan, framför allt tegel. Sen kommer rätt mycket av utrustningen att flyttas till den nya skolan så småningom”, säger Robert Seremet.

Den tre år långa byggprocessen krävde nya undervisningslokaler till elever och lärare. Med anledning av detta påbörjades upphandling av en modulär lösning via SKR där tre leverantörer lämnade anbud. Valet föll på Adapteo och i januari 2023, cirka ett halvår efter upphandling, invigdes den flexibla skolan.

”Det är ingen liten skola. Vi har ungefär 450 elever där med tillagningskök, matsal och fritidsverksamhet. Vi har även byggt en idrottssal vid sidan om. Det är en fullt fungerande skola”, säger Robert Seremet.

199 modulbyggnader levererades till Tångvallaskolan, där allt från klassrum till NO-och slöjdsalar, matsal, tillagningskök och fritidsverksamhet finns på plats.

”Resultatet blev väldigt lyckat och personal och elever blev glatt överraskade när vi var där på invigningen första dagen”, säger Carl-Magnus Strandberg, säljare på Adapteo.

Tångvallaskolan

Tångvallaskolan4

Vill du veta mer om våra anpassningsbara modulbyggnader?

Vill du prata med en säljare eller få veta mer hur vi tillsammans kan bygga flexibelt? Vi samarbetar gärna för att hitta rätt lösning för era specifika önskemål.