Hur ser utvecklingen av ert hållbarhetsarbete ut?
– Vi arbetar efter tre huvudspår. För det första tittar vi kontinuerligt på förbättrade återvinningstekniker, och samarbetar då med allt ifrån forskningsinstitut till teknikföretag. För det andra arbetar vi med implementeringen av vår återvinning. Det är ett informations- och påverkansarbete som handlar om att få tag på material vi kan återvinna och se till så att fastighetsägare, rivningsföretag och andra aktörer inte skickar golv till deponin utan är medvetna om möjligheten att återvinna hos oss. För det tredje handlar det om att byta ut fossilbaserade råvaror till förnyelsebara. Det innebär att vi aktivt söker efter biobaserade eller återvunna alternativ. Där har vi ett väldigt spännande pilotprojekt på gång tillsammans med Ragn-Sells.
Vad är det för projekt?
– I östra Estland finns det gigantiska mängder – bergskedjor – av aska. Det är avfall från energiproduktion. Ragn-Sells har hittat en teknik för att omvandla askan till kalk, som vi behöver som fyllmedel i våra plastgolv. I processen för att förvandla askan till kalk behöver man dessutom tillsätta koldioxid. Så förutom att avfallet tas om hand och att vi får tillgång till kalk genom återvinning istället för att bryta ny, så binder vi också koldioxid. Det är en win-win-win.
Skiljer sig möjligheterna för er att arbeta hållbart mellan olika länder
– Ja, det finns olika förväntningar och utmaningar på olika marknader. I Sverige och Norge är det exempelvis ganska enkelt att driva fabriker med grön el, men i Polen är det en jättestor utmaning eftersom 90 procent av all energi i Polen kommer från kol. I Sverige är det också i princip förbjudet att slänga gamla golv på tippen, medan synen på avfall är helt annorlunda i USA och England. Generellt har vi kommit längre i Sverige och Norden. Här ställer kunder som Adapteo hårda krav på oss och är allmänt mer positiva till våra miljösatsningar. Vi kommunicerar ju en global hållbarhetsvision, men eftersom marknaderna skiljer sig åt har vi såklart lokala mål vi arbetar efter också.
Vad anser du är den största utmaningen i ert hållbarhetsarbete?
– Efterfrågan på hållbara lösningar är generellt för låg från våra kunder. Att Adapteo ställer höga krav på oss som leverantörer är jättebra, men vi behöver de kraven från fler. Skulle vi få sådana krav i exempelvis offentliga upphandlingar, skulle det ge oss större incitament att göra större investeringar. Beställarna behöver också vara kompetenta och veta vad de pratar om. Vi upplever en del välmenta men missriktade krav. Så det är också viktigt att den ökade efterfrågan på hållbara lösningar grundar sig i vad som är hållbart på riktigt.