Nytänk i stadsplaneringen är lösningen på Norrbottens växtvärk
- 1 min läsning
Det krävs ett skifte i hur kommunerna närmar sig stadsutveckling.
Det finns en genväg för Norrbottens kommuner som markant kan öka takten i bostadsbyggandet utan att tumma på livsmiljön. Med innovativa lösningar som modulära byggnader kan vi förena snabbhet med hållbara miljöer och samtidigt undvika att hamna på efterkälken.
Den gröna omställningen och behovet av snabbare bostadsbyggande
Om norra Sverige ska leda Europa genom den gröna omställningen och samtidigt bli den tillväxtmotor vi hoppas på, måste vi öka takten i att få fram bostäder och lokaler för dem som ska arbeta i och kring de nya gröna industrierna som etablerar sig här. Men just nu går det trögt.
För närvarande går utbyggnaden av bostäder och social service alldeles för långsamt. Enligt Boverkets sammanställning minskade nyproduktionen av bostäder från 71 000 under toppåret 2021 till 21 500 under 2024. Boverket bedömer samtidigt att höga räntor och höga byggkostnader kommer hålla tillbaka bostadsbyggandet under en lång tid framöver.
Modulära byggnader som en del av lösningen
Så hur ska vi göra i stället? Till att börja med måste vi tänka om kring hur vi ser på användandet av modulbyggnader redan i planeringen av nya stadsbyggnadsprojekt. Även om alla de många föreslagna subventionerna, regeländringarna och incitamenten kommer på plats, tar det många år innan ett beslutat projekt resulterar i inflyttningsbara bostäder och lokaler. I stället för att vänta kan kommuner redan nu integrera modulära byggnader direkt i stadsplaneringen.
I rapporten ”Den flexibla staden – en hållbar och framtidssäkrad modell för stadsutveckling” från Adapteo och BSK Arkitekter presenteras en vision där modulära byggnader inte bara är en tillfällig lösning, utan en central och flexibel del av framtidens stadsplanering. Dessa byggnader kan fungera för att möta akuta behov, samtidigt som de ger samhället tid att planera långsiktigt.
Dags att agera för Norrbottens framtid
Det finns inga hinder för Norrlandskommunerna att agera redan idag. Det första som krävs är viljan att göra det, och därefter ett kraftfullt samarbete mellan kommuner och privata aktörer, där vi tillsammans delar innovation, expertis och investeringar. Genom att integrera flexibla bygglösningar i stadsplaneringen kan vi säkra utvecklingen. Norrbottens framtid ligger i våra händer och tiden att agera är nu.
Ola Skogö, VD på Adapteo Sverige