Alla byggnader uppfyller ramarna för lågenergihus i enlighet med de danska byggreglerna. Dessa bestämmelser innebär bland annat att modulerna endast får förbruka cirka 30 kW per kvadratmeter och år. Kraven uppfylls genom att använda värmepumpar med ett högt SCOP-värde samt solpaneler. SCOP-värdet visar hur effektiv en värmepump är i sin värmeförsörjning under ett helt år.
Totalt har Adapteo installerat 1200 solpaneler på byggnaderna i Craftsman City. På bara sex månader kan solcellerna producera mer el än vad som förbrukas, och överskottselen kan säljas till elnätet. På så sätt är solpanelerna en god investering för såväl klimatet som för Adapteos nettovinst.
De långsiktiga energibesparingarna och underhållskostnaderna gör byggnaderna till ett kostnadseffektivt och hållbart alternativ i det långa loppet, även om de initiala kostnaderna för uppförandet av hållbara boendeanläggningar kan vara högre än för traditionella projektarbetsboenden. Dessutom kan modulbyggnaderna tillföra nödvändiga boendealternativ i områden där traditionella bostäder kan vara begränsade eller kostsamma.
”Cirkularitet är kärnan i Adapteos affärsmodell. När byggnaderna och solpanelerna inte längre behövs på den aktuella platsen kommer de att fortsätta att användas i andra områden”, säger Lina K Wiles, Adapteos Chief Sustainability Officer.
Craftsman City i Rødby är den första större installationen av Adapteos solenergitjänst, som är tillgänglig för både befintliga och planerade modulbyggnader. Solenergitjänsten är en del av våra tillval, en ny portfölj med valfria tilläggslösningar och tjänster som är tillgängliga för alla Adapteos kunder. Förutom solpaneler innehåller Adapteos Tillval även lösningar och tjänster som facility management, utbildnings- och kontorsutrustning, värmepumpar med mera.