Snabbhet och flexibilitet är nyckeln till den gröna omställningen
- 2 min läsning
Foto: Anders Wiklund
"Snabbhet och flexibilitet är nyckeln till den gröna omställningen"
Utbyggnaden och nyetableringen av gröna industrier i norra delen av landet beskrivs ofta som avgörande för Sveriges tillväxt och framtid. Men utan attraktiva livsmiljöer blir det svårt att locka arbetskraft. Det säger Kerstin Hallsten, chefsekonom på Industriarbetsgivarna.
Kompetensförsörjning är ett ständigt magont bland de dryga tusen medlemsföretag som representeras av Industriarbetsgivarna. Inte minst i Norr- och Västerbotten, där kommunerna mött en ny industrialiseringsvåg under de senaste åren.
– När vi pratar kompetens så handlar det såklart om att det faktiskt måste finnas medarbetare med rätt kompetens att rekrytera. Men det handlar också om att människor måste vilja flytta till Norrland, säger Kerstin Hallsten.
Industrirådets uppskattningar säger att den svenska industrin kommer behöva göra 300 000 anställningar de närmaste åren sammantaget, vilket följer av pensionsavgångar, att ny kompetens behövs och av ökad produktion. Men rekryteringsbehovet stannar inte där.
– Det kommer att behövas förskolor, skolor, frisörer, butiker och restauranger. En rekrytering handlar sällan bara om en person. Ofta följer en partner med som behöver jobb och barn som behöver skola, säger Kerstin Hallsten.
Kerstin Hallsten hänvisar till tidigare forskning om hur mindre kommuner ska locka nya invånare.
– Det handlar om att kunna erbjuda en attraktiv livsmiljö. För Norrlandskommunerna kan naturen vara en viktig faktor, men utan bostäder och social service går det inte, säger hon.
En annan utmaning som kommunerna i norr står inför är att inflödet av arbetskraft sker i två vågor.
– Det är dels den temporära arbetskraften som bygger anläggningarna med sina specifika behov. Därefter kommer de som ska arbeta i anläggningarna, och deras familjer, med helt andra behov. Det här är något man skulle kunna hantera med mer flexibla lösningar, säger Kerstin Hallsten.
Klart är att återindustrialiseringen i norra Sverige ställer stora krav på utbyggnad såväl av bostäder som social service och infrastruktur. Det är en unik utmaning, inte minst för att det är bråttom.
– I vanliga fall drivs förändringar av marknaden. Men den gröna omställningen drivs i stor utsträckning av politiken där företag och kommuner förväntas ställa om och hantera en mängd utmaningar relativt snabbt, ofta utan tillräckliga förutsättningar. Det är orimligt, säger Kerstin Hallsten.
Adapteo har länge argumenterat för att flexibla och modulbaserade byggnader i kombination med traditionell bebyggelse kan vara en lösning för att hantera Norrlandskommunernas bostads- och serviceutmaningar.
– Jag tycker Adapteos tankar är intressanta. Flexibilitet är verkligen ordet. Snabbhet och flexibelt är nyckeln både för kommuner och industri om vi ska klara den här omställningen, och då har modulära lösningar stor potential, säger Kerstin Hallsten.
Vill du veta mer om flexibla och smarta moduler?
Vår cirkulära affärsmodell och ambitiösa hållbarhetsplan är helt integrerade med vårt utbud av anpassningsbara modulbyggnader. Vi kan omvandla, återanvända, skala upp, skala ner och till och med flytta våra byggnader på några veckor.