Hur ska kommuner kunna tillgodose de förändrade behoven – planerandet och byggandet av samhällsfastigheter är ju generellt en lång process?
– I större kommuner har man ofta bättre tillgång till fastigheter, men i mindre kommuner tror jag det blir viktigt att titta på om man kan bygga mer flexibelt. Om man kan bygga om förskolor till äldreboenden eller flytta byggnaderna om det behövs. Det är också viktigt att fundera på hur framtidens äldreboenden ser ut. Människor kanske inte vill ha äldreboenden, utan snarare ett boende att åldras i. En bostad som kan bli ett äldreboende efterhand. Kommuner behöver fundera på vad det är som lockar äldre personer att vilja flytta till ett boende.
Tidigare i år gjorde Novus på uppdrag av Adapteo en undersökning med svenskar i åldern 55-89 år, om deras attityder och inställning till äldreboenden. Studien visade att var femte person i åldersgruppen oroar sig över att förlora sitt sociala umgänge, och att var tredje anser att närhet till social service, butiker och caféer är viktigt för valet av äldreboende. Resultatet av undersökningen förvånar inte Annika Wallenskog:
– Jag bor själv i ett område med många äldre. Mitt intryck är att de tycker att det största problemet är att det är långt till kollektivtrafiken och till centrum, där de har sina nöjen. Att gå 1,5 km blir för långt för dom, säger hon.
Hur kan kommunerna och privata aktörer samverka för att möta det ökade behovet av äldreboenden?
– Kommuner kan behöva ta hjälp av privata aktörer som har kompetens och erfarenhet av att bygga äldreboenden. Om en kommun bygger ett äldreboende var tjugonde år, så är de kanske inte den bästa aktören för jobbet. Det finns ingen anledning till att uppfinna hjulet igen. Dessutom kan det bli överdimensionerat när kommuner som inte är vana vid att bygga samhällsfastigheter ska göra det helt själva, vilket inte är hållbart ur varken ett ekonomiskt eller klimatmässigt perspektiv.
Annika Wallenskog tycker sig se en förändring i att allt fler kommuner börjar använda sig av flexibla och cirkulära byggnader för att möta de oförutsägbara behoven:
– Jag tror att det hänger ihop med flyktingmottagandet som fick fler att förstå att behoven av samhällsfastigheter kan ändras snabbt. Och nu inte minst på grund av pandemin har vi ju förstått att snabba förändringar kommer att ske även kommande år. Men törs vi lita på att det är permanent? Det är en fråga många kommuner ställer sig själva.
Och vad är ditt svar på den frågan?
– I relativt hög grad tror jag det, men det finns ju ingen som kan vara säker på någonting.