Artikel

Luleå storsatsar på entreprenörsbostäder – arbetarna ska trivas så bra att de vill stanna

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Luleå storsatsar på entreprenörsbostäder – arbetarna ska trivas så bra att de vill stanna</span>

Adapteo

Charlotte Reinholdt, projektledare för entreprenörsbostäder i Luleå kommun

Vi pratar ofta om arbetsmiljön på jobbet, men när arbetsplatsen ligger långt från hemmet vilket ofta är fallet i stora byggprojekt blir en bra boendemiljö för arbetarna en minst lika viktig komponent. Det ska vara trivsamt, tryggt och ge både avkoppling och möjlighet till en meningsfull fritid. Det menar Charlotte Reinholdt, projektledare för entreprenörsbostäder i Luleå kommun.   

Luleå kommun är i en intensiv expansionsfas, där en stor drivkraft är industrins omställning mot en hållbar och fossilfri framtid. Målet är att kommunen ska växa och bli 100 000 invånare till 2040. För att det ska bli verklighet pågår ett aktivt arbete med att skapa ett attraktivt Luleå där hållbar utveckling står i fokus. Därför har Luleå kommun fattat ett politiskt inriktningsbeslut om att möjliggöra 3 000 tillfälliga bostäder. Bostäderna är till för alla de arbetare som flyttar in i kommunen för att bygga upp de nya industrierna. Charlotte Reinholdt är projektledare för entreprenörsbostäder i Luleå och arbetar för att skapa attraktiva boenden som är trivsamma både för arbetarna och övriga boende i området. 

Entreprenörerna som är här tillför ett otroligt värde till vårt samhälle eftersom deras arbete gör att vår kommun frodas och växer. Det kan vara svårt att känna sig hemma när man är borta, här har vi tillsammans med industri- och byggföretagen ett stort ansvar att skapa en bra och trivsam boendemiljö för de som kommer hit för att arbeta. 

Charlotte Reinholdt understryker att entreprenörsbostäderna inte bara ska vara en plats att sova på inför nästa arbetsdag. De ska också vara en viktig del i att attrahera duktiga arbetare och se till att de får en bra tillvaro.  

Det handlar inte bara om att täcka de mest basala behoven. Det ska vara en plats att leva på. Återhämning är en viktig arbetsmiljöfråga, men även möjligheten till en meningsfull fritid. Jag är helt övertygad om att en attraktiv boendemiljö har en direkt positiv effekt på både kvaliteten och produktiviteten under arbetsdagen. Där har vi som kommun ett delat intresse med byggföretagen. 

För att en tillfällig boendelösning ska kännas som ett riktigt hem måste flera faktorer beaktas. Enligt Charlotte Reinholdt är det viktigt att bostäderna inte bara är funktionella utan ska också vara trivsamma och se trevliga ut, både invändigt och utvändigt. Det gäller både själva konstruktionen av byggnaderna och miljön runtomkring.  

– Vi har därför ställt vissa kriterier för industrin som upphandlar entreprenörsboenden. Byggnaderna ska vara trivsamma att bo i, passa in i området och även ha en trevlig utomhusmiljö. Det kan handla om att byggnaderna sätts upp i kvarter eller med innergårdar och att man bevarar träd och grönska på området vilket skapar en levande miljö. Det ska finnas grillplatser och basketkorgar – och/eller sådant som gör att det känns trevligt för både de som bor där och för de som går förbi.  

Placeringen i förhållande till omgivningen är också viktig. För byggföretagen är närheten till arbetsplatsen ofta en prioritet. Men för att de boende ska ha en attraktiv livsmiljö är även andra parametrar viktiga att ta hänsyn till. Närheten till fritidsaktiviteter, tillgången till service som affärer och apotek samt andra saker som gör att de boende får möjlighet till en bra återhämtning och ett liv utanför arbetet.  

Vi är flera aktörer som måste samverka för att det ska bli en trivsam boendemiljö för de som kommer hit och arbetar. För oss som kommun är det viktigt att arbeta tillsammans med industrin och byggföretagen för att säkerställa att de som kommer hit och bidrar till vår kommuns framtid får en värdefull tid och möjlighet att ta del av allt det vi har att erbjuda, säger Charlotte Reinholdt.  

–  Det handlar om praktiska saker som att se till att det finns busslinjer och cykelvägar. Men det slutar inte där. Vi måste också se till att de som arbetar vet när bussen går, vilka smultronställen som finns i området att åka till – bästa badet eller fiskesjön. Hur det funkar att hämta ut recept på apoteket och hur man bokar biljett till en hockey-match. Sådana saker är viktiga för att skapa en plats att leva på, inte bara bo, säger Charlotte Reinholdt och tillägger: 

Mitt mål är att så många som möjligt av de som kommer hit ska trivas så bra att de sedan väljer att bo kvar!  

 


Adapteo är en marknadsledande leverantör av flexibla och anpassningsbara moduler i norra Europa. Våra entreprenörsboenden är mer än bara ett tak över huvudet – de är en genomtänkt helhetslösning som förenklar vardagen för både företag och deras anställda. 

Adapteo erbjuder: 

  • En välskött och trivsam boendemiljö där varje boende har tillgång till ett möblerat lägenhetsrum med privat dusch och wc, pentry och material av hög kvalitet.
  • Praktiska och sociala gemensamhetsutrymmen, såsom tvätt- och torkrum, sällskapsrum och bastu, vilket skapar en trevlig miljö och främjar gemenskap.
  • Modulerna är energieffektiva och uppfyller miljökrav. Att de är återanvändbara och kan flyttas och anpassas, minskar klimatpåverkan och främjar cirkulär ekonomi.
  • För att säkerställa ett optimalt inomhusklimat är bostäderna välventilerade och utrustade med vattenburet radiatorsystem. 

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor!

info.se@adapteo.com
+46 8-590 994 40