Adapteo har låtit Novus undersöka 100 svenska kommuners utmaningar med hållbar stadsplanering. Slutsatserna presenteras i rapporten ”Anpassningsbara byggnader och målstyrning – utmaningar och möjligheter med hållbart byggande i svenska kommuner” (Adapteo, juni 2022). I rapporten framkommer bland annat att de allra flesta svenska kommuner har utmaningar med att möta behoven av byggnader för omsorg och utbildning. Nio av tio kommuner har behov att utöka och/eller bygga om skollokaler, medan något färre, 80 procent, ser motsvarande behov vad gäller äldreomsorg.
Trosas situation är med andra ord inte unik, även om tillväxttakten gör den än mer trängande än för de flesta.
– Vi vill inte hamna i en situation där vi hela tiden bygger nytt som vi inte kan använda sedan. Man vill inte bygga sig själv en för stor kostym. Det går inte att förutse allt, så det finns en osäkerhet vi kommer behöva leva med, säger Mats Gustafsson.
Han nämner två viktiga nycklar till framgång: flexibilitet och framförhållning. Där just anpassningsbara, modulbaserade byggnader har en avgörande roll att spela.
– Även om vi jobbar med lokalförsörjningsplaner på kort och lång sikt, så kan inte de baseras på annat än våra bästa gissningar. Alla befolkningsprognoser blir fel, även om de ger oss en aning och förutsättningar att vara förberedda. Därför jobbar vi mer med flexibla lokaler nu än vad vi gjort historiskt.
Den största utmaningen Mats Gustafsson ser för att bygga mer hållbart är ekonomin.
– Det behövs ekonomiska incitament som gynnar långsiktigt tänkande. Där skulle man kunna jobba med utvärderingskriterier i upphandlingar som sträcker sig på längre sikt. Jag kan såklart tycka att det är sunt att systemet är upplagt för lägsta pris, men det kan ju få konsekvenser i förhållande till andra värden. Där behöver vi kunna hantera kvalitet tydligare, så att det inte bara blir en fråga om prislappen.